title

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan értelmezhetőek a térképeken megjelenő adatok?

Az adatok keresése, böngészése nem kötött regisztrációhoz, mindenki számára hozzáférhető. A nyitó oldalon az adat lekérdezésre kattintva a felugró felületen lehetőség nyílik a taxonok elterjedési adatainak lekérdezésére. A keresőszó mezőbe a taxon nevét beírva, majd a kérdés ikonra kattintva az elterjedési adatok megjelennek a térképen. Az elterjedési térkép megjelenése néhány másodpercet vesz igénybe. A térképen megjelenő szimbólumra kattintva felugró ablakban látható az adott kvadrátban szereplő adatok száma és listája. A listán a fajnév előtti piktogramra kattintva láthatóvá válnak az adott taxonhoz tartozó háttérinformációk (adatközlő, gyűjtési idő, forrás, stb.).

Az online felületen megjelenő adatok jelrendszere a nyomtatásban megjelent Magyarország edényes növényfajainak elterjedési atlasza (AFH) könyv jelkulcsához igazodik.

Az egyes rétegek ki- és bekapcsolására a térkép jobb felső sarkában található „+” jelre való kattintással van lehetőség.

Hogyan tudok florisztikai adatokat feltölteni az adatbázisba?

Florisztikai adatok feltöltésére van lehetőség, ami fontos része az online felületnek. Az adatfeltöltéshez először be kell lépni a honlap felületére, ami meghívóhoz kötött.

Az alábbi e-mail címre küldött kérelemmel van lehetőség meghívó igénylésére: atlas.florae.hungariae@uni-sopron.hu

Az adatok feltöltésére háromféle lehetőség kínálkozik az adatközlés ikonra történő kattintás után:

Mindhárom esetben szükséges a megjelölt mezők pontos kitöltése. Feltöltést követően az adatok szakmai ellenőrzésen mennek keresztül, csak az elfogadott adatok épülnek be az adatbázisba.

Hogyan tudok tévesen megjelenő előfordulást jelezni?

Az online webes űrlapon vagy az excel táblában a további adatok kitöltésével a törlendő fajnév mezőben kell jelezni a téves előfordulást. Az ilyen típusú adatszolgáltatás ugyancsak szakmai ellenőrzésen esik át.

Miért nem jelenik meg a feltöltött és elfogadott adat a térképen?

A feltöltött adatok az adott földrajzi tájegységet jól ismerő botanikus szakértők és/vagy taxonspecialisták által ellenőrzésre kerülnek, ezen túlmenően a honlap szerkesztői szintén végeznek adatellenőrzést. Minőségellenőrzést követően a feltöltött adatok bekerülnek az adatbázisba.

Miért nem tesz különbséget a térkép az adventív és honos előfordulás között?

Az adatbázis fejlesztésén folyamatosan dolgoznak a szerkesztők, ez is az egyik fejlesztendő területhez tartozik. Az adatközlésnél az adventív előfordulás feltüntetésével (a megjegyzés oszlopban) kell megadni az adat adventív státuszát, segítve az újonnan közölt adatok korrekt megjelenítését.

Miért nem jelennek meg egyes publikációk adatai a térképen?

A publikációk feldolgozása folyamatosan történik. Jelen állás szerint a 2000–2018 között megjelent, bedolgozható adatokat tartalmazó tanulmányok mintegy 95%-ának feldolgozása történt meg.

Fontos tudni, hogy a feldolgozhatóság mértéke csak olyan szakcikkek esetében teljes, amelynél egyértelműen meg vannak adva az egyes adatrekordok nélkülözhetetlen háttérinformációi. Olyan cikkek esetében, ahol az egyes adatokhoz nem rendelhető hozzá pontosan a flóratérképezési kvadrát száma és/vagy a település neve, nem tudjuk a kódolást elvégezni. Mindezen problémák figyelembe vételével igyekszünk minél több irodalmat feldolgozni és adataikkal az adatbázist gyarapítani.